Údržba kuchyňských nožů Fiskars

Sortiment nožů Fiskars nabízí nože s rozličnými materiály čepelí a držadel pro různé druhy krájení. Držadla nožů Fiskars jsou vstřikována přímo na čepele a tím se zaručí dokonale těsný spoj, který zabraňuje usazení bakterií mezi čepelí a držadlem. Materiály a spojení držadel umožňují bezpečné krájení mokrou i mastnou rukou. Mnoho nožů Fiskars má také velkou zarážku prstů, která minimalizuje jakékoli riziko sklouznutí prstů na čepel.

ÚDRŽBA KUCHYŇSKÝCH NOŽŮ FISKARS:

Čím lépe se budete o nože Fiskars starat, tím delší budou intervaly, v nichž bude třeba nože nabrousit. Pro nože je však naprosto normální, že jednou za čas potřebují nabrousit pro udržení perfektního ostří. Nůž zůstává déle ostrý, pokud dodržíte, že budete vždy krájet na vhodném povrchu, jako je krájecí deska vyrobená ze dřeva, nebo plastu. Nikdy byste neměli používat nůž na tvrdých kuchyňských površích, protože ty tupí ostří.

Profesionální kuchaři používají ocílku v průběhu užívání nože pro zajištění ostrosti a okamžité připravenosti k použití. V běžných kuchyních není nutné nože ostřit tak často. Ideální je jejich broušení v pravidelných intervalech, nebo kdykoliv je to potřeba. Fiskars nože jsou na stupnici tvrdosti mezi HRC 52 až HRC 58, díky čemuž jsou ideální pro každodenní použití. Čím tvrdší je čepel nože, tím déle vydrží. Na druhou stranu se však díky tvrdosti hůře brousí. Pro snadné ostření můžete použít ostřič Fiskars Roll-Sharp™ nebo ocílku.

Díky své vysoké kvalitě nože Fiskars zůstávají ostré dlouho po nabroušení. Ostřičem Fiskars Roll-Sharp™ se nůž naostří snadno a rychle. Ostřič položte na rovný povrch a nožem projíždějte tam a zpět asi 15 -20krát. Díky tomu jednoduše zaručíte správný úhel ostří. Je velmi důležité táhnout nůž i směrem k sobě, aby se naostřil z obou stran. Používání ocílky nebo brusného kamene vyžaduje cvik. Nože Fiskars mají úhel ostří 30 stupňů, a proto je nutné táhnout s čepelí po ocílce i po kameni ve sklonu 15 stupňů pro každou stranu, a to opakovaně. Táhněte s nožem dlouhými, rovnými tahy.

ČIŠTĚNÍ KUCHYŇSKÝCH NOŽŮ FISKARS:

Nože Norden, Taiten, All Steel a Norr by se měly mýt jen ručně. Po ručním mytí nože vždy hned osušte. Nože se nesmí nechat stát ve vodě. Dále je důležité nenechávat na jejich povrchu zaschnout jídlo, protože zbytky potravin v dlouhodobém horizontu poškodí povrch z důvodu přítomnosti kyselin. Pokud vkládáte Fiskars nože do myčky, ujistěte se, že se nedotýkají žádných dalších předmětů, protože ty mohou ostří otupit. V myčkách se může někdy nacházet malé množství rzi, a to se může při mycím cyklu rozptýlit. Tyto skvrny pochází buď ze samotného vnitřku myčky, či z ostatních předmětů v ní. Mohou být i zbytkem z předchozích mytí. Pokud vaše nože myjete raději v myčce, pak ihned po dokončení mytí otevřete dvířka myčky, aby měla pára možnost uniknout.

Zároveň je vhodné nůž po ukončení cyklu otřít suchou utěrkou. Pokud se na vašem noži objeví stopy rzi, můžete je odstranit běžnými prostředky na čištění oceli.

SKLADOVÁNÍ KUCHYŇSKÝCH NOŽŮ FISKARS:

Většina nožů se rychle otupí, pokud jsou běžně uloženy v šuplíku, protože čepele se tupí pohybem a kontaktem s ostatními kovovými předměty. Abyste udrželi nože ostré, skladujte je buď v bloku, či na magnetickém držáku.