Prořezávání stromů od A do Z

Aby stromy prospívaly, plodily a zdobily vám zahradu ještě nějakou chvíli, měli byste jim věnovat náležitou péči - jednou za čas strom prohlédnout, odstranit odumřelé větve a udělat místo novým. Vše má ale svá pravidla. Je důležité vědět, kde a kdy řez provést, jinak můžete nadělat více škody než užitku. 



Proč provádíme prořezávání?

Kácení a řezání větví se provádí ze dvou důvodů:

  1. Větve stromu zasahují na nevhodná místa - na chodníky, do obytných míst, do altánků na zahradách...
  2. Žádá si to zdraví stromu - větve jsou staré, odumřelé nebo nemocné.

Myslete na to, že tenké, oslabené či vychýlené stromy se prořezáváním nijak neposílí a neozdraví. V takovém případě je příčinou špatně zvolené místo sadby, příliš hluboké zasazení nebo nesprávná péče.

Kdy provést prořezávání?

Vhodné období pro prořezávání stromů je od poloviny léta do konce srpna. Není vhodné rušit stromy na jaře. Probouzejí se k životu a začínají jim růst nové výhonky a pučet listí. V polovině léta se růst výhonů zpomalí a strom zaměřuje svou energii na kmen a kořeny. Jeho rány se tak hojí rychleji než kdy jindy. 

nůžky fiskars

Dávejte si však pozor, ať příležitost nepromarníte. S přicházejícím podzimem se schopnost rychlého hojení ztrácí a strom se začíná připravovat na zimu. Při prořezávání pak hrozí, že se strom oslabí a nedožije se jara. Na konci léta se navíc větrem roznáší nejrůznější výtrusy (plísně), které se skrz zraněná místa dostanou snadno do stromu a začnou jej pomalu ničit.

Taky doporučujeme neprořezávat v zimě, strom může poškodit chlad a mráz.

Co k tomu použít?

Na malé výhonky postačí jednoruční nůžky Fiskars. Na ty silnější si raději vezměte dvouruční nůžky na větvě nebo prořezávací pilku.

Pokud občas zápasíte se špatně přístupnými větvemi, vyzkoušejte univerzální zahradnické nůžky nebo teleskopické nůžky, které vám umožní řez z větší vzdálenosti.

dílna fiskars

Jednostranné, nebo oboustranné ostří?

Nůžky s oboustranným ostřím jsou ideální na stříhání větví přímo u kmene a na zelené a mladé výhonky. Naopak nůžky s jednostranným ostřím omezují koncový ráz střihu, a proto jsou vhodné na řezání suchého a tvrdého dřeva.

Jehličnaté stromy

Ideální doba pro prořezávání jehličnatých stromů je uprostřed léta od července do srpna a před jarem od února do dubna. Týká se to převážně mladých výhonků, odumřelé větve můžete odstranit kdykoliv.

Mezi oblíbené jehličnaté stromy patří borovice. Tu doporučujeme řezat co nejtěsněji u kmene, ideálně od listopadu do začátku března. Pro rozrůstání mladých borovic je ideální zaštipovat mladé výhonky do první poloviny května. Pokud ale chcete, aby se prořezáváním  rozrostla starší borovice, musíme vás zklamat. Staré borovice už nemají schopnost dorůstání. Uřezaná větev znovu nedoroste. 

Další zahradním oblíbencem je smrk. Ten je nejvhodnější prořezávat na jaře před rašením a na podzim.

jehličnatý strom

Opadavé stromy

Opadavé stromy prořezávejte v druhé polovině léta. Výsledná rána nesmí být nikdy větší než 7 cm, jinak se nemusí zacelit a hrozí napadení stromu škůdci, plísněmi a houbami.

První řezání by mělo probíhat už při sázení stromu. Odstraňte poškozené a příliš dlouhé kořeny, odumřelé větve a slabší sekundární koruny (větev, která je vysoká, nebo ještě vyšší než samotná koruna stromu a je stejně silná jako kmen).

Až strom pořádně zakoření (cca 1-2 roky), provádějte udržovací řez. 

Jak na prořezávání stromů

  1. Odstraňujte raději několik malých větví než jednu velkou.
  2. Ne vždycky je nutné odřezat celou větev, někdy stačí pouze její zkrácení.
  3. Pravidelně se zbavujte odumřelých, nemocných a poškozených větví.
  4. Odřezávejte také sekundární koruny.
  5. Odstraňujte větve, které rostou v příliš ostrém úhlu do koruny a větve vedoucí k rozvětvení.
teleskopické nůžky fiskars

Specifika jabloní a dalších ovocných stromů

Při udržovacím řezu jabloně je důležité provádět tzv. průklest koruny, aby se prosvětlila koruna a strom mohl dál růst a plodit. Mladé jabloně řezejte opatrně. Příliš hluboké řezy mohou mít za důsledek zpomalení dospívání a oddálení plození.

Důležité je také ohýbat větve jabloně směrem dolů v úhlu 90 °, aby nerostly příliš do délky. Prořezávání pak nemusíte vůbec řešit. Ohýbání provádějte na jaře nejpozději v polovině léta. Větve ohněte a přivažte motouz k zemi nebo ke kmeni stromu na cca tři týdny, než větve nezdřevnatí. Po pěti letech, až skončí základní období růstu, stačí hlídat sekundární koruny a výhony rostoucí do koruny.

Pokud se o prořezávání stromů chcete dovědět ještě více, můžete si prostudovat Fiskars brožuru věnovanou speciálně této problematice – Průvodce řezem stromů v PDF.