Jak na broušení nožů, nůžek a seker? Poradíme vám!

Ať už o své nářadí pečujete sebelépe, jednou to přijde – už nebude tak ostré jako kdysi. Ale nevěšte hlavu, dá se to rychle napravit. Nemusíte hned staré parťáky vyhazovat do koše ani chodit do speciálek na broušení, plno nástrojů si můžete zbrousit sami doma. A my vám poradíme, jak na to!


Broušení nožů

Na broušení kuchyňských nožů se nejčastěji používají brusné kameny. Doporučujeme dávat přednost syntetickým materiálům před přírodními. Ty mohou nadělat více škody než užitku, a to určitě nechcete.

Technika a návod na broušení nožů

Všechno je o správném úhlu. Který je ideální? Ten, který stanovil výrobce. A nezapomeňte, že broušení provádíme po celou dobu ve stejném úhlu!

Kuchyňské nože Fiskars mají úhel ostří 30 °, proto je ostřete pod úhlem 15 ° z každé strany.

Všechny nože Fiskars mají tvrdost mezi HRC 52 a 56 a čepele z nerezové oceli. Mohou se proto pyšnit dlouhou životností a snadným ostřením. K jejich broušení můžete také vyzkoušet ocílku nebo ostřiče nožů Fiskars, které si hravě poradí i se sekerou. Jejich výhodou je jednoduché použití, bezpečnost a dodržení optimálního úhlu.

broušení nože

Broušení zahradních a domácích nůžek

Nůžky už jsou trochu větším oříškem, ale nic, s čím byste si neporadili. Postačí vám k tomu pilník s diamantovým prachem, či speciální ostřič.

Pokud si myslíte, že ještě nemáte v rukou ten správný grif, vyzkoušejte ostřiče nůžek. Mají nastavený správný úhel a ostření jde s nimi raz dva.

Malý tip: Abyste udrželi nůžky déle ostré, používejte skladovací kryt. Navíc tak zabráníte nechtěnému pořezání při prohledávání šuplíku.

ostřič nůžek

Broušení sekery

Sekery Fiskars mají úhel ostří čepele 30 stupňů, díky kterému výrazně lépe pronikají do dřeva. Tím jsou ale trochu náchylnější k tvoření drobných zoubků. Tyto zoubky však nemají vliv na účinnost sekery a dají se lehce srovnat pomocí ostřiče seker. Větší zoubky se vybrousí na brousku, nebo opatrně pomaloběžnou mokrou bruskou na mokro, aby se sekera nevyhřála.

Technika a návod na broušení seker

Pro udržování perfektního ostří používejte ostřiče seker, v případě odstranění zoubků na ostří vám postačí opatrné broušení na brusce pod vodou. Buďte opatrní a volte spíše jemnější nástroje.

Nejprve srovnejte zoubky (kolmo na čepel), pak dobruste fasetku z obou stran. Není na škodu, když se vybrousí větší úhel ostří než 30 stupňů. Zoubky se vám na sekeře už nebudou téměř tvořit, ale bude mnohem méně účinná. Dávejte si pozor na původní úhel ostří. Někteří výrobci vybrušují sekery rovnou s větším úhlem na úkor účinnosti.

broušení sekery