Jak na šťavnaté maso z grilu?

Co by to bylo za léto bez pořádné grilovačky s přáteli? Máme pro vás několik tipů, díky kterým bude grilování nejen zábava, ale také pořádný kulinářský zážitek.

Kuřata

Sbíhají se vám sliny při pohledu na šťavnatá kuřecí stehýnka, libová grilovaná prsíčka či křupavá křidýlka? Nemusíte chodit do luxusní restaurace, stačí pár šikovných triků a tuto lahůdku si můžete připravit sami.

Pokud koupíte mražené kuře, dopřejte mu dostatek času, aby mohlo rozmrznout. Nikdy negrilujte částečně rozmražené maso. Nejen, že se nepropeče, hrozí vám také nákaza nebezpečnými bakteriemi. Pokud potřebujete kuře naporcovat, netrapte se s obyčejným kuchyňským nožem. Pořiďte si speciální kuchařské nůžky, se kterými kuře naporcujete jednoduše a rychle.

Kuřecí maso dávejte na gril až tehdy, když je dostatečně rozpálený. Díky tomu se maso nebude na mřížce připalovat. Pomoci může také marináda nebo potření mřížky olejem.

Pokud má váš gril poklop, určitě ho použijte. Maso se bude propékat rovnoměrněji. Při otáčení masa nikdy nepoužívejte vidličku. Zbytečně byste se připravili o lahodnou šťávu. Na obracení použijte kleště na gril.

A jak poznáte, že je maso propečené? Udělejte řez na nejtlustší části, anebo použijte teploměr na maso. Pro celé kuře je optimální teplota 82 °C, pro prsa 76 °C.

 

Ryby

Lahodná ryba z grilu může směle konkurovat hovězím steakům. Pomocí pinzety na rybí kosti se lehce zbavíte nepříjemného problému, kterým mohou být rybí kosti. Drobné i větší kůstky pinzetou jednoduše vytáhnete.

Grilovat můžete ryby mražené i chlazené. U chlazených ryb si však pohlídejte jejich čerstvost. Jak poznáte čerstvou rybu? Má lesklé a vypouklé oči, červené žábry a její tělo pokrývá sliz.

Před samotným grilováním neponechte nic náhodě. Ryby je třeba dobře opláchnout a osušit. Pokud grilujete menší ryby, jako je makrela, sardinka či pstruh, ponechte je vcelku. Maso stačí v naříznout, osolit, potřít olejem a případně dochutit bylinkami. Tuňáka, lososa, mečouna a další větší ryby můžete předem nakrájet na filety nebo silnější plátky.

Rybu na grilu nenechávejte příliš dlouho, vysušila by se. Maso je většinou hotovo zhruba za 15 minut.

Hovězí

Zamilovali jste si šťavnaté hovězí steaky z grilu? Připravte si je tak, jak je máte nejradši. Aby se hovězí rozplývalo a zůstalo uvnitř šťavnaté, potřebujete kvalitní vyzrálé maso. Důležité je také dodržovat postup přípravy a vyvarovat se začátečnickým chybám.

Před samotným grilováním maso vytáhněte z ledničky a nechte jej volně ohřát na pokojovou teplotu. Nepodceňujte také správnou techniku krájení. Zatímco kuře je třeba krájet po vlákně, hovězí krájejte přes vlákno. Díky tomu zůstane krásně šťavnaté. Po ruce mějte kvalitní a dobře nabroušený porcovací nůž.

Gril, na který budete maso pokládat, by měl být rozpálený na 230-290 °C. Vyvarujte se pokušení maso neustále otáčet a píchat do něj vidličkou. Z masa by vytekla lahodná šťáva, a to určitě nechcete. Opakovaným zvedáním poklopu navíc klesá teplota grilu.

Jak poznáte, že je maso dobře propečené? Zatlačte na něj grilovacími kleštěmi. Pokud jemně pruží, je uvnitř narůžovělé a připravené pro milovníky steaků medium. Pokud je měkké, bude uvnitř ještě krvavé. Máte-li rádi dobře propečené steaky, počkejte do chvíle, kdy budou na dotyk pevné.

Po grilování maso nechte několik minut odpočinout pod alobalem. Díky tomu bude měkčí a šťavnatější. Poté jej můžete nakrájet s pomocí steakových nožů na tenké a šťavnaté plátky.