Údržba kuchyňských pomůcek

Ověřené tipy, jak prodloužit životnost kuchyňského nádobí

Teflon, hliník, ocel či keramika? Na trhu zakoupíte hned několik druhů kuchyňského nádobí. Každý materiál vyžaduje speciální péči. I zkušení kuchaři někdy tápou, jak nádobí správně čistit a udržovat. 


Teflonové aj. nepřilnavé nádobí

Oblíbili jste si nádobí s nepřilnavou vrstvou? Pokrmy se na něm nepřipalují, snadno se čistí a díky správné údržbě bude vypadat jako nové i po letech.

Čištění a údržba

Nepřilnavé hrnce či pánve nepatří do myčky. Nečistoty snadno odstraníte papírovým ubrouskem. Poté můžete nádobí umýt ručně teplou vodou a šetrným mycím prostředkem.

Na nepřilnavém nádobí by se pokrmy neměly připalovat. Pokud se to přeci jen stane, zapomeňte na drhnutí drátěnkou nebo drsnou mycí houbou. Nepřilnavý povrch byste poškrábali a nádobí nevratně poškodili. Na čištění usazených a připálených nečistot použijte hrubozrnnou sůl. Stačí ji v hrnci či pánvi lehce rozehřát a nečistoty se krásně uvolní.

POZOR! Na míchání či otáčení pokrmů používejte pouze plastové nebo dřevěné pomůcky. Nikdy nepoužívejte kovové náčiní, příbory apod.

Zdraví na prvním místě

Máte doma teflonové nádobí? Všimli jste si oděrek, skvrn či míst, na kterých se pokrmy připalují? Připalování jídel způsobuje narušená vrstva teflonu. Poškozené nádobí proto raději okamžitě vyměňte.

 

Ocelové nádobí

Ocelové nádobí se rychle a rovnoměrně zahřívá, takže šetří energie, a tím i vaši peněženku. S dobrou péči vám bude dobře sloužit dlouhá léta.

Pozor na rychlé zchlazování

Ocelovým hrncům a pánvím nesvědčí rychlé zchlazování. Šokovým zchlazením mohou vzniknou na dně nádobí drobné nerovnosti.

Leštění

Chcete, aby vaše nádobí stále zářilo novotou? O lesk se postará kvalitní čistič ocelových povrchů. Odstraní také případné skvrny a zbytky vápníku způsobené tvrdou vodou. Pokud fandíte přírodním prostředkům, vyzkoušejte ocet či citrónovou šťávu. Vyvarujte se používání pískových čističů a drátěnek, které by ocel mohly poškrábat.

Čištění a údržba

Máte doma myčku nádobí? Ocelové hrnce a pánve můžete mýt šetrným mycím prostředkem i v myčkách. Přesto doporučujeme spíše ruční mytí, které zaručí nejdelší životnost nádobí.

 

Hliníkové nádobí

Hliníkové pánve mají jednu velkou výhodu - díky silné vrstvě nepřilnavého povrchu na nich můžete smažit bez tuku. Pokud to myslíte se zdravou výživou vážně, jsou tyto pánve skvělou volbou. Za dobrou péči se vám odmění dlouhou životností.

Pozor na rychlé zchlazování

Hliník je stejně jako ocel citlivý na prudké ochlazení. Pánve či hrnce proto nezchlazujte proudem studené vody, ale nechte je postupně vychladnout.

Čištění a údržba

Hliníkové nádobí se do myčky nehodí. Nejvíce mu svědčí jemné ruční mytí jarem. Nemělo by se drhnout drátěnkami a drsnými houbami.

Čas od času dopřejte hliníkovému nádobí „olejovou kúru”. Potřete vnitřní část tenkou vrstvou kuchyňského oleje, který povrch hrnců a pánví zjemní.

POZOR! Kovové příbory a náčiní mohou hliník poškrábat. Proto vsaďte na plastové, silikonové či dřevěné pomocníky, které vašemu nádobí nijak neublíží.

 

Keramické nádobí

Kvalitní keramické nádobí se v posledních letech těší velké oblibě. Neumožňuje sice smažení bez tuku, zato se nepřepaluje ani při vyšších teplotách.

Pozor na poškrábání

Keramický povrch je citlivý na poškrábání. Při vaření či smažení na keramickém nádobí nikdy nepoužívejte kovové náčiní. Opatrní buďte také při uskladnění. Máte hrnec či pánev s pokličkou? Poklička s kovovým okrajem by se neměla nikdy dotýkat vnitřní keramické vrstvy. Vnitřní povrch můžete chránit netkanou textilií.

Čištění a údržba

Kvalitní nádobí s keramickým povrchem zvládne bez úhony mytí v myčce na nádobí. Nepoužívejte však agresivní mycí prostředky, které mohou narušit nepřilnavou vrstvu.

Pokud se na keramickém povrchu objeví skvrny, ohřejte v pánvi či hrnci trochu octa. Nečistoty se uvolní a poté stačí nádobí umýt teplou vodou a jarem. 

Dno keramického hrnce či pánve občas přetřete papírovým ubrouskem s kapkou oleje. Prodloužíte tak jeho životnost.

 

Aby vaše nádobí vydrželo perfektní po dlouhá léta, kromě správné údržby vsaďte také na kvalitu. Podívejte se na nabídku kuchyňského nádobí Fiskars a kuchyňských potřeb vyrobeného z kvalitních a odolných materiálů.