Kalendář zahrádkáře: Červen na zahradě

V květnu a červnu se okrasné zahrady rozzáří pestrou záplavou květů a barev. Kvetou okrasné dřeviny, cibuloviny, trvalky, dvouletky i letničky. Kochat se jejich krásou ale nestačí. Je potřeba přiložit k ruku dílu dopřát všem rostlinám tu nejlepší péči.

BOHATÁ OKRASNÁ ZAHRADA

V parném a suchém červnu vyžadují rostliny dostatek zálivky. Ale to není zdaleka vše. Zkušení zahrádkáři ví, že okrasná zahrada se neobejde bez naší pomoci.

Keře a živé ploty

Abyste se mohli kochat dechberoucí krásou keřů, nezapomeňte na pravidelný zástřih. Péči v tomto měsíci potřebují také živé ploty, které se díky zastřihnutí bohatě zahustí.

Zástřih keřů i živých plotů může být doslova noční můrou, pokud nemáte kvalitní zahradní nůžky. Speciální nůžky na živý plot a nůžky na větve ocení každý majitel okrasné zahrady. Promění namáhavou dřinu v zábavu a odměna v podobě nádherné zahrádky na sebe nenechá dlouho čekat.

 Nůžky na živý plot Fiskars 

Jakmile začnou okrasné keře odkvétat, odstraňte všechny odkvetlé květy. Nejen, že hyzdí zahradu, ale také vysilují rostliny, které potřebují dostatek síly pro růst plodů a semen.

Nůžky na větve Fiskars

 

Cibuloviny

V půlce června vytahujeme z půdy cibule narcisů, tulipánů a dalších okrasných cibulovin. Uložte je na suchém a teplém místě, aby vás svými květy mohly potěšit i příští rok. Na jejich místo můžete vysadit letničky, které zahradu ozdobí až do podzimu.

Plevel

Boj s plevelem se zdá být nekonečný. Abyste nepříjemnou prací nestrávili dlouhé hodiny, pořiďte si motyčku na hubení plevele. S kvalitním nářadím Fiskars vám půjde práce skvěle od ruky i na hůře přístupných místech zahrady nebo mezi řádky a rostlinami. Šikovným pomocníkem je také malý kultivátor s motyčkou, který půdu navíc dokonale provzdušní.

motyčka Fiskars 

TRÁVNÍK JAKO KOBEREČEK

Hustý travní koberec je chloubou každé zahrady, vyžaduje ale pravidelnou péči. Pokud se snažíte, ale stále to není ono, máme pro vás pár tipů, jak na dokonalý trávník.

Zálivka a výživa

Protože bývá červen nejslunnějším měsícem v roce, jistě víte, že trávník je potřeba pravidelně zavlažovat. V horkých a suchých dnech zalévejte zahradu 2x denně. A kdy je nejlepší čas pro zálivku? Zahrádkáři se shodují na tom, že první závlahu trávník nejlépe vstřebá po západu slunce. Druhá zálivka by pak měla přijít na řadu v noci, kdy je chladněji. Voda se méně odpařuje a tráva ji dobře nasaje. Pokud je půda vaší zahrady jílovitá, zálivku rozdělte do více dávek. Zavlažovat můžete také ráno nebo dopoledne do desáté hodiny.

Spousta zahrádkářů podceňuje pravidelné hnojení. Někdo nehnojí vůbec, někteří jen jednou do roka. To ale rozhodně nestačí. Pokud používáte dlouhodobá hnojiva, požijte je 2-3 x za sezónu. Krátkodobá hnojiva pak 7-15 x během jedné sezóny. Díky tomu si váš trávník uchová svěží a zelený vzhled po celé léto.

Šetrné sečení

Možná vás překvapí, že vzhled trávníku ovlivní i sekačka, kterou dorůstající porost sečete. Ideální volbou pro každého zahrádkáře je vřetenová sekačka. K vašemu trávníku bude ohleduplnější než klasická rotační sekačka, protože její nože stříhají stébla trávy podobně jako nůžky. Díky tomu ztrácí tráva méně vláhy, je zdravější, krásnější a zelenější.

  Sekačna na trávu Fiskars

Proč dělat věci složitě, když je můžete udělat jednoduše? S pomocí vřetenové sekačky Fiskars s 18litrovým košem na trávu posekáte najednou větší plochu zahrady. Navíc není hlučná jako ostatní sekačky a nevibruje.

 Sekačka s košem na trávu Fiskars

TIP: Nebojte se do prací na zahradě zapojit i děti. Pořiďte jim veselou konvičku Fiskars a nechte je objevovat krásy zahradničení.